01 02 03 04 05 06 07 08

This client, a couple native to the region, decided to adapt a 50-year old manor on a forested bank of the river Scheldt to their needs. The project resulted in a complete transformation of the original house, although preserving its former lay-out.

On the ground floor, the main functions occupy the place they originally did, however by demolishing walls and reducing the entrance hall, a continuous L-shaped space was created offering panoramic views towards the lush landscape surrounding the house. While the dining area and the kitchen are directly interconnected, a peephole in a wall of cabinets links the latter with the seating.

Upstairs, the sleeping rooms were expanded by attaching the space on top of the garage (formerly occupied by an attic) and thus the corridor, ultimately becoming more spacious, was equipped with two skylights. While a continuous canopy wrapping the house, avoids direct insight into the bedrooms, the two bathrooms and the master bedroom are retracted relative from the ground floor, as such adding to the compex’s terraced appearance.

As a consequence of those recesses in the façade and the replacement of the original gable roof by a flat one, the building blends in the sloping landscape that gradually descends towards the river.

Under construction.





CREDITS:
Program: Private house
Client: Filip Braeckman and Caroline Derijcke
Location: Gavere, Belgium
Timeline: 2009 - 2013
Project Team: Marie-José Van Hee (architect), Jessica Langerock (project architect), Indra Janda, Mattias Deboutte
Structural Engineer: BAS, Dirk Jaspaert
Photography: Marie-José Van Hee, Jessica Langerock