01 02 03 04 05 06 07 08 09

The program for this 19th-century townhouse located on the edge of Ghent’s historical city centre, consisted of family dwelling combined with offices. The ensuing deduplication of the building’s circulation determined a great part of its organization.

On the ground floor, the entrance hall gives access to the offices and to the staircase leading towards the residence. The offices, nearly occupying the whole depth of the building, are separated from the rear façade by a void that links them with the basement, housing a showroom. The basement gives – as a result of the sloping terrain – onto a patio, which functions as an intermediate space between workspace and garden. This patio lies in direct sight of the ground floor as well, thanks to the void.

The living spaces were relocated upstairs, and as such are disconnected from the aforementioned levels. Nonetheless, they have direct access to the elongated garden and the garage behind it. This is achieved by a garden room, which lying somewhat higher then the ground floor, connects the garden with the entresol, on its turn leading to both the living room or the entrance hall. The roof of the garden room than, provides a terrace for the first floor. The sleeping quarters are situated on the second and third floor.





CREDITS:
Program: Private house and offices
Client: Private
Location: Gent, Belgium
Timeline: 2008 - 2013
Project Team: Marie-José Van Hee (architect), Carmen Osten (project architect)
Structural Engineer: BAS, Dirk Jaspaert
Photography: Carmen Osten