01 02 03 04 05 06 07

The original L-shape that made up this farm consisted of three volumes – differing in style, size and building period - convulsively leaning to one another. The design brought the two volumes that comprised the living quarters together into one wing that was disconnected slightly from the barn, which was preserved.

In the new wing, longer and narrower, the functions are organized longitudinally. While a bedroom and a bathroom are located on the far end of the building, the kitchen, dining and living room occupy the central part. The dining and the living room are separated from each other by a small library, which contains the staircase that leads to the first floor as well.

The northwestern end of the volume, on the former junction between the two buildings, is occupied by a square terrace, enclosed on two sides by the respective buildings and on the northeastern side by a one-storey-high wall – an extension of the house’s exterior wall. This wall however, doesn’t reach the barn, as such establishing a gap just wide enough for a person to pass. This gap can be closed of by a large gate, which otherwise covers the short side of the house.

Upstairs, a long passageway leads to the sleeping quarters on one side, or an office on the other one. A void, rising above the dining room and the library, creates a tension between these spaces.

The house is covered by a gable roof with large eaves on the long sides. On the south side, this eave provides shade in the summer, while on the opposite side it’s filled in by a large glazed gallery, which keeps out the cold.





CREDITS:
Program: Private house
Client: Private
Location: Lampernisse, Belgium
Timeline: 2003 - 2008
Project Team: Marie-José Van Hee (architect), Wim Voorspoels (project architect)
Structural Engineer: BAS, Dirk Jaspaert
Photography: Marie-José Van Hee, Wim Voorspoels, Sam De Vocht